Gràcies sisè!!

Gràcies sisè!!

dimecres, 28 d’octubre del 2009

FAMÍLIES


LA CASTANYADA

Hi ha varies històries sobre l’origen de La Castanyada, ja que és una tradició arrelada a Catalunya encara que durant els últims anys s’ha vist una mica desbancada per la festa de Halloween, encara que cada festa és molt diferent, La Castanyada té alguna cosa que la fa especial, potser es per la seva senzillesa o perquè des de ben petits esperaven amb ganes que arribés el dia per a menjar castanyes.


A l’Edat Mitjana la nit del 31 d’octubre tocaven les campanes de totes les parròquies i convents per a recordar així a tots els veïns la necessitat de resar pels difunts. Degut a aquesta activitat els campaners necessitaven una gran aportació energètica per a poder-se recuperar de l’esforç, i com que la castanya és el fruit que més abunda a la tardor, es recuperaven del cansament menjant castanyes amb una mica de vi blanc.


Més endavant, els homes es dedicaven a recollir castanyes, moniatos i llenya a la tarda, i les dones feien uns pastissets petits, que avui en dia coneixem com a panellets. Quan arribava la nit, s’ajuntaven tots al voltant del foc i es menjaven els moniatos i les castanyes fetes al foc. D’aquesta manera celebraven el final de la collita de castanyes i també resaven unes oracions pels difunts.


Per als més menuts de la casa també hi havia una tradició que consistia en amagar les castanyes en algun lloc de la casa per a que a la nit, les ànimes dels que ja no hi eren els hi canviessin per panellets, ja qui diu també per codony.

ELS NENS I NENES DE 5è TINDRAN UNA PETITA SORPRESA PEL MATÍ DEL DIVENDRES, PER LA TARDA PODRAN VENIR DISFRESSATS PER CELEBRAR EL HALOWEEN.

8 comentaris:

  1. Feliz castanyada a menjar moltes castanyes a riure i a ballar. A l'escola els nens menjaran castanyes i es divertiran, molt!
    Atentament Sara Franco!

    ResponElimina
  2. Hola soc el Dani Lopez jajaja bueno que menjeu moltes castañes jajajaj

    ResponElimina
  3. Hola el terror truca a la porta halloween arriba!!!
    Que divertit sera anirem de zombis, fantasmes.de la mort, vampireses...
    auuuuuuuuuuu

    Ha asustar!!!
    Atentament Sara Franco!!!

    ResponElimina
  4. Ha arribat Halloween i ja es hora d'espantar una mica. Hi hauran zombies, vampirs, fantasmes...

    Atentament Ivan Mansergas

    ResponElimina
  5. Hola!
    La festa de cicle superior m'agradat moltissim!.
    A menjar moltes castanyes i a divertise.
    Bueno adeuuu
    Atentament:Naila Asensio

    ResponElimina
  6. Holaaa
    Soc la Naila.
    Feliç castanyada a tots!!

    ResponElimina
  7. ja a pasat halloween pero a mi m'agradaria disfresarme sempre :)
    de:alba morales

    ResponElimina
  8. M´a agradat molt aquet HALLOWEEN

    Atentamen: Aitor Lancharro Lorente

    ResponElimina